Om gården

Image

Litt om oss på gården

Gårdslykke ligger på gården Tanem Øvre i Klæbu. Gården drives av May Iren og Ole Andreas.

May Iren er utdannet barne- og ungdomsarbeider, og har jobbet mange år i friluftsbarnehage og på skole. Nå lever hun ut drømmen med Gårdslykke. Odelsgutten Ole Andreas jobber som daglig leder i Trym Bygg og bruker det meste av fritiden sin på gården. Han er ellers lidenskapelig opptatt av jakt, fiske og friluftsliv.

Vi har 4 barn, Ida, Helle, Synne og Andreas, som alle liker å hjelpe til med gårdsarbeid.

 

Historien om gården

Tanem Øvre er en av de eldste gårdene i Klæbu, med gravfunn helt tilbake fra folkevandringstiden, ca. 400 år e.Kr. Det mest kjente funnet er runesteinen «Mairle», som i mange år lå som helle foran fjøsdøra. Den er nå i oldsoksamlingen i Oslo.
 
Rett bak tunet ligger Tanemsåsen og bygdeborgen Tanemsborgen, som trolig var et forsvarsverk for å beskytte ferdselsåren mellom Nidaros og Gauldalen. Første registrerte brukere av gården var Juren huskone i 1520. I 1718 ble Tanem Øvre plyndret av Armfeldts soldater på deres tokt gjennom Trøndelag. Gården kom i vår families eie i 1902 da den ble kjøpt av Andreas Grenstad. 
 
Sommarstuggu på Tanem Øvre ble tidligere brukt som bosted om sommeren, når hovedlåna skulle vaskes ut etter vinteren. Her hadde de kjøkken, flere soverom og stue.
 
Under slåttånna var det et yrende liv på gården med masse barn, sjølfolket, tauser, drenger og folk fra gårdens husmannsplasser. Graset ble slått med ljå og hersjet, tørket og kjørt med hest opp på låven. Matklokka på Stabburet ringte ut over bygda og hestene stoppet ute på jordet, for da visste de at det endelig var tid for en pust i bakken. Inne i Sommerstuggu ble det servert slåttgraut og spekemat fra stabburet. Etter et kraftig måltid ble det middagshvil under tuntreet i ly for solsteiken.  
 
Det ble også holdt gudstjenester oppe i bedesalen i Sommarstuggu mens Klæbu Kirke ble pusset opp på tidlig 1900-tallet. 
 

Nå fylles Sommarstuggu igjen med masse barn, liv og latter, når det blir tatt i bruk til Gårdslykke og andre arrangementer. Prekestolen og kirkebenkene er børstet støv av og har fått noen friske malingsstrøk. Det blir lite preken om Guds ord, men mye preken om vennskap og samhold. 

Image 3 1
gammelt bile Gaardslykke
Image 5